Ta vare på deg selv

865

Skrevet av Elena.

Er du en av de som nesten alltid svarer ja, selv når du egentlig ikke har energi, ork, tid eller lyst til det? Er du en av de som ofte har dårlig samvittighet og synes det er vanskelig å si nei? Du er vel kanskje ofte også «hjelperen, tilfredsstilleren og giveren»? Som alltid stiller opp for andre og gir og gir, men glemmer deg selv i prosessen.

Mange av oss er slik, vi ønsker jo å være godhjerta og omtenksomme mennesker, som alltid vil at andre skal ha det godt. Så vi setter veldig ofte andres lykke og behov foran våre egne. Men er det bestandig riktig å gjøre?

Ja, vi skal alltid hjelpe andre, enten det er mennesker eller dyr. Og ja, det er en fantastisk flott ting å være omtenksom, godhjertet og snill! Det er faktisk er kjempekvalitet! Så for all del, slutt aldri å være et godt menneske og gjøre gode ting for andre. Men føler du ofte at det går litt på bekostning av deg selv, at du ofte sier ja til ting du inni deg kjenner du egentlig ønsket å svare nei til?

Det er ofte slik, vi ønsker å være snille og synes det er vanskelig å «skuffe» andre. Men det er greit å svare nei også! Når man kjenner at «Nei, dette vil jeg ikke!» eller «Åh, jeg er så sliten, jeg orker egentlig ikke dette for kroppen er helt utkjørt og jeg kjenner egentlig bare for å hvile!» Jeg kan tenke meg fler av dere ofte har hatt den tanken. Jeg har hatt den mange ganger selv jeg. Og får ofte dårlig samvittighet hvis jeg sier nei eller setter grenser for meg selv. Men det har også gått på bekostning av meg selv og helsen, så jeg vet nå hvor viktig disse sunne grensene er. Er det fler som kjenner seg igjen her?

Lær å sett sunne grenser for deg selv!
Det å sette grenser kan føles vanskelig i starten for de som ikke har gjort dette så ofte før. Det er rett og slett bare en læringssak. Så når man har gjort det noen ganger, så kommer det mer naturlig. Men det handler om å kjenne sine egne og kroppens grenser! Når det er for mye eller rett og slett nok! Det er greit å svare nei! Det er for eksempel greit å takke nei til et selskap man er bedt i. Kanskje har en del av deg litt lyst til å gå, men så kjenner du at kroppen er sliten etter en lang uke eller du bare ikke føler for å sosialisere. Det er helt ok det!

Sett grensen for deg selv og takk pent nei istedet. Du vil nok kjenne litt på den dårlige samvittigheten i starten, for det er veldig vanlig for de som alltid gir og gir. Men vettu hva, hvis du bare ignorerer litt den «dårlige samvittigheten» så vil du kjenne en ro og lettelse over at du tok et valg som føltes RIKTIG FOR DEG! Om du hadde gått i selskapet kunne det jo blitt hyggelig selvsagt, men kanskje ville du også brukt opp mye energi der og kjent i hele deg at dette ikke var riktig avgjørelse. Og det føles ikke særlig godt.

Å sette grenser for seg selv er kjempeviktig! Sunne grenser! Kjenn etter hva DU vil, trenger og ønsker. Hvor mye føler du for å gi? Hvor går grensene? Du vil kjenne en ny selvtillit, indre styrke og mestringsfølelse når du lærer deg å sette grenser. For du vil respektere deg selv og dine behov mer! Og når du respekterer deg selv, så vil du tiltrekke deg mer respekt fra andre også.

Du må ikke gi bort alt, så det ikke er noe igjen til deg selv!
Du er den viktigste personen i ditt liv, for du skal leve med deg selv resten av livet. Så du må ha et godt forhold til deg selv. Se på deg selv, ditt indre og din kropp som et ekteskap, du må pleie det og ta vare på det for at det skal fungere bra og blomstre. Så ta vare på deg selv! Det betyr ikke at du er egoistisk eller slem, for det om du sier nei og setter en grense. Gjør du dette ut ifra hva som føles riktig for deg og din magefølelse, så blir det riktig uansett. Du vil merke at ting blir riktig jo mer du lærer å lytte til deg selv og respektere dine indre behov og ønsker.

Hvorfor tenker du ofte at en annen persons behov er viktigere enn dine? Fordi du lærte det da du vokste opp? Eller fordi man lærer at man skal være god mot andre og dermed sette andres behov før dine egne? Man er da god mot andre selv om man ikke alltid svarer ja.

Det er viktig å skille dette, for ja det er klart man skal gi til andre og gjøre mot andre slik man vil at andre skal gjøre mot deg. Ja, man skal være god og givende, og hjelpe, delta, støtte og svare ja til ting. Og ja, iblant skal man også gjøre noe for andre for å glede dem eller hjelpe dem, selv om det betyr at vi må ofre noe selv og ikke får noe tilbake. For å gi noe til andre fra hjertet uten å forvente noe tilbake, det er ren godhet og kjærlighet. Og vi er gode og omsorgsfulle sjeler, så vi ønsker å glede andre.

Men, det betyr ikke at man ALLTID skal gi, ofre og gjøre alt andre vil, hele tiden. Spesielt ikke hvis man kjenner at det føles feil og alt inni deg skriker «NEI!» Det er viktig å lytte til den indre, stille og rolige sjelestemmen vår som veileder oss. For det er en ting som er viktig å huske på: hvis vi gir bort alt til andre, slik at det ikke er noe igjen til oss selv, så blir vi tappet. Og da har vi ikke noe å bidra med til andre heller fordi vi selv er tom for energi. Så derfor må vi først gi til oss selv, og så kan vi gi til andre. Når du selv er sterk og i balanse, så kan du også gi så utrolig mye mer til andre, enn hvis du overgår alle grensene dine og lar deg selv bli helt tom. Så først deg selv – så andre. Da blir det en god balanse.

Og jeg sier det igjen, det er en forskjell på å være egoistisk og det å ta vare på seg selv. Du er aldri egoistisk når du verdsetter og tar vare på deg selv. Lær å kjenne dine grenser. Du er en vakker sjel, så ta vare på lyset i deg. Da vil du kunne skinne lyset ditt for andre mye sterkere.

Å sette grenser kan være litt vanskelig iblant. Og kanskje føles litt ubehagelig i starten. Men det blir bedre når du lærer å ta bedre vare på deg selv. Begynn litt og litt. Kjenn på kroppen din og magefølelsen din hva som føles riktig. Magefølelsen sitter i sakralchakraet, som befinner seg rett under navelen. Kjenn på følelsen, hva føles rett for deg?

Ha aldri dårlig samvittighet for at du tar vare på deg selv og har selvrespekt. Ha aldri dårlig samvittighet hvis du en gang iblant sier nei fordi du gjør det som føles riktig for deg. Vær heller stolt av deg selv og kjenn på lettelsen og roen over å ha valgt det som var riktig for deg akkurat nå.

Det er også viktig å huske på at man skal sette grenser for seg selv på andre ting også. La aldri noen behandle deg dårlig eller på en måte som føles vondt og ikke ok, ta ikke imot negativ/dårlig behandling enten verbalt, emosjonelt eller fysisk. Sett grenser, du må ta vare på deg selv! Så vær sterk og la ingen få overkjøre deg eller utnytte deg. Du kjenner det inni deg når noen overkjører grensene dine.

Gjennom grensesetting, selvrespekt og å ta bedre vare på deg selv og lytte til deg selv, så vil du også kjenne at kjærligheten i/til deg selv vil vokse. Du vil kjenne en dypere ro og glede, og mer balanse og harmoni i ditt indre.

Så kanskje dette kan være noe å jobbe litt med denne høsten eller hva tenker du?

«Don’t say MAYBE if you want to say NO!» -Paulo Coelho