SOLLYS – STYRER DET OSS?

609

 Våren har meldt sin ankomst og mange vintertrøtte nordmenn har tittet ut fra hulene sine for å innta litt naturlig D-vitamin. Ordet «utepils» har aldri vært mer populært, og sosiale medier bugner av solfylte snaps fra alle landets kanter. Men hvordan påvirker egentlig lyset – i all hovedsak solen – oss?

 Først og fremst er det viktig å nevne at vi ikke hadde bodd på jorden, hadde det ikke vært for solen. Den er plassert helt perfekt for mennesker, lang nok unna til at det ikke blir for varmt, nærme nok til at det ikke blir for kaldt. Siden solen roterer litt skrått i bane rundt jorden, er det ekvator som får mest varme. Hvor varmt det blir kommer nemlig an på hvordan solstrålene treffer atmosfæren, og til ekvator er det kortest vei. Det er også derfor det er kaldest på polene; dit har solstrålene lengst vei.

 Styrer døgnrytmen

Det er selvfølgelig også verdt å nevne at uten solen, hadde det vært bekmørkt – og vi hadde ikke sett noe, men sollyset er også viktig for døgnrytmen vår. Det var først på 50-tallet at det ble bevist at lyset kunne påvirke når og hvordan vi sover. En øyelege konstaterte at også blinde hadde problemer med søvnen når det var lyst. Det skulle ta noen år før man fant ut hvorfor.

 I 2002 fant man ut at det i tillegg til «bildesensorene» – tappene og stavene på øyets netthinne, også fantes en annen sensor; melanopsin-sensor. Disse er plassert under laget med tapper og staver. Lyssensorene har ingenting med synet å gjøre, men de forteller hjernen om det er lyst eller mørkt, og styrer dermed døgnrytmen vår. Når blinde mennesker sliter med å sove, betyr det at disse sensorene ikke fungerer som de skal.

 Kropp og sinn

En studie publisert i 2016 peker på at dagen, altså antall timer med lys, påvirker den psykiske helsen vår. De fleste nordmenn er kjent med begrepet «vinterdepresjon». Siden solen er vår kilde til D-vitamin, er nivået av dette stoffet lavere i vinterhalvåret. Studier viser til en sammenheng mellom lave nivåer av stoffet og økt risiko for depresjon. Forskerne kan dog ikke se noen konkret sammenheng mellom psykisk helse og været. Det er så klart man blir litt lei når gradestokken ikke viser ønsket temperatur eller når det bøtter ned under hagefesten, men det har ingenting med psyken å gjøre i et helhetsperspektiv.

 D-vitamin dannes i huden når sollys treffer den. Om du mangler stoffet, vil det kunne føre til beinskjørhet, dårlige tenner og muskelsvekkelse. Kanskje det er en av grunnene til at vi har en tendens til å syntes synd på oss selv når solen er borte som mest. Muligens kjenner vi at beinskjørheten er på vei til å ta oss?

 Men så kommer april med sine hestehover som strekker seg opp mot solen, og alt vi var igjennom den lange vinteren kan være glemt. Er du klar for våren?

– Lykke –