Når er det ikke riktig å hjelpe andre?

1360

Skrevet av Charlotte.

Vi ønsker alle å være snille og gode mennesker, og ikke minst pådra oss god karma. Men det er ikke alltid riktig å hjelpe til – og årsakene til det kan være mange.

Vi har sikkert alle opplevd å ta på oss for mye, fordi man ønsker oppriktig å hjelpe til i en gitt situasjon – men når det kommer til stykke så har man kanskje egentlig ikke overskudd til å jobbe de timene overtid man sa ja til, eller energi til å være der for venninnen med kjærlighetssorg.

«Når man egentlig ikke har tid»

Vi lever i en tid hvor alt går veldig fort. Energiene er harde og raske, og før man vet ordet av det er dagen gått. Vi innser at klesvasken ikke ble tatt i dag heller, og der ungene egentlig skulle vært på både det ene og det andre – sitter man bare igjen med en følelse av å være den dårligste forelderen i hele verden. Familiekvelden ble en saga blott denne uken også, og fjellturen man planla – ble rett og slett bare med tanken.

Jeg tror det er viktig å stoppe litt opp, og rett og slett tenke seg om to ganger før man tar på seg mer enn nødvendig. Kravene blir ofte større og større i forhold til hva andre forventer av oss, og skal vi henge med i tiden – da gjelder det å holde et høyt tempo.

Vi ønsker jo alle å være gode mennesker, og vi forsøker å presse inn så mye vi kan av gjøremål på kortest mulig tid. Det kan gå for en periode – men så stopper det seg selv for noen og enhver.

Det har aldri vært så mye utbrenthet og depresjon blant menneskene som det er i dag, og helsevesen og høyt utdannede leger klør seg i hode og lurer på hvorfor. Psykiske lidelser og nye diagnoser settes i fleng, og analyseverktøy og forskere forsøker å finne ut av hva dette kommer av.

Personlig tenker jeg at det er lov å bruke hode, og at i blant er kanskje løsningene enklere enn hva man tror. Det skader ikke å bruke litt sunn fornuft, og jeg tror at det å heller kanskje si «nei» når man mener nei – vil være det første skrittet mot en sunnere mental eller fysisk helse.

«Det er lov å si nei»

I vår familie er det et meget høyt tempo, og vår største utfordring i hverdagen er tidsklemmen. Uke etter uke blir vi enige om å sette av en kveld til hverandre, og vi planlegger aktiviteter som vi skal gjøre sammen, for å styrke samhold og familie.
Om sant skal sies så går det sjeldent som planlagt. Krisesituasjon på jobben gjør at man må steppe inn der, kriser hos venner og bekjente gjør at man må stille opp der, og vipps – så ble det ikke noe tid igjen til det man selv hadde planlagt.

Det forventes at vi sier ja – men det er selvsagt lov å si nei. Det er ikke alltid så lett å si nei, når din beste venninne kanskje trenger hjelp til flytting, eller din søster har kjærlighetssorg. Vi ønsker jo å hjelpe til så godt vi kan, men er det alltid rett å prioritere andre, når det går på bekostning av egen familie og helse?

«Noen ganger er det ikke opp til oss»

Vi kan ikke alltid redde hele verden, selv om mange av oss inni mellom tror at vi kan det. Noen ganger er det rett og slett ikke opp til oss, og ikke vårt ansvar å sørge for at de rundt oss har det de trenger til en hver tid. Jeg mener på ingen måte at man skal bli egoister uten medfølelse og empati, man kanskje vi skal begynne å si ja når man faktisk har både tid og overskudd til det? Kanskje vi skal begynne å sette litt krav til de man bruker tid til å hjelpe?

Når alt kommer til alt, så er det heller ikke meningen vi skal hjelpe andre – fordi andre kanskje trenger å selv lære seg å sette grenser for eget liv. I blant kan det være at noen rundt oss trenger å lære seg at handlinger får konsekvenser – og det er nettopp på grunn av disse konsekvensene man står i det man står i nettopp nå?

Det jeg vil frem til med dette er at – det er ikke alltid det er rett å sette andre foran seg selv. Jeg har sagt til mine kunder og klienter i mange år – at i blant kan man sammenligne livet med en turbulent flytur og hva som skjer når oksygenmaskene faller ned. Først skal man ta på seg sin egen maske før man tar på barnet som sitter ved siden av en. Rett og slett fordi man ikke kan hjelpe andre om man selv ikke har oksygenmasken på.