Men dette har jo skjedd før?

1144

Har du noen gang stått et sted, sett en ting eller snakket med noen, som du ikke har noen forutsetning for å kjenne til, men allikevel sitter du med følelsen av at det har skjedd før? Det er déjà vu.

Allerede sett

For eksempel; du har aldri vært i Frankrike. Du drar dit og besøker Eiffeltårnet for første gang, men du får plutselig en følelse av å ha vært der før, som om det var i et tidligere liv. Eller du sitter og spiser middag med venner og snakker om hva dere skal i sommer. Plutselig slår det deg at dette har skjedd før, samme venner, samme middag, samme samtaleemne.

Déjà vu kommer fra fransk og betyr «allerede sett». En sterk fornemmelse av gjentakelse og gjenkjennelse, som om at du har et minne av samme sted, person eller hendelse, når du i virkeligheten ikke har sett, møtt eller opplevd det. Fenomenet etterfølges gjerne at en underlig eller uhyggelig følelse.

Betegnelsen ble først brukt i 1876 og ble oppfattet som et symptom på manglende virkelighetskontakt. I 1890 kom filosofen William James med en enklere forklaring; spredte likheter mellom en nåværende situasjon og vage minner fremkaller en illusjon av gjentakelse om bevisstheten er uklar, for eksempel i affekt eller ved utmattelse.

Er man syk?

70 prosent av verdens befolkning har opplevd déjà vu. Det er forsket på at mennesker mellom 15 og 25 år opplever det hyppigst.

Déjà vu kan skje med personer med eller uten en medisinsk diagnose. Man ser blant annet déjà vu i sammenheng med epilepsi, hvor fenomenet gjerne oppstår rett før et anfall, men det betyr ikke at du har noen form for sykdom, selv om du har opplevd det. Noen ser på det som fantasi, mens andre tror at hjernen din ikke klarer å skille mellom fortid og nåtid. 

Men hvorfor?

Det finnes ganske mange teorier for hvordan det skjer, uten at noen har noe mer hold enn andre. Her er noen av dem:

  • Du trenger mer søvn.
  • Det du opplever har faktisk skjedd før, men du har glemt det.
  • Du følger ikke nok med på omgivelsene rundt deg.
  • Det har skjedd i et tidligere liv.
  • Du har drømt det før.
  • «The Tuning Fork Phenomenon»: at det finnes et parallelt univers, og at hjernen din matcher med noen i det universet.

I tillegg er det et tegn på at hjernen din er sunn. Når du opplever déjà vu, sjekker hjernen din om følelsen du har kommer av et ekte minne eller ikke. Det er delte meninger om det er et godt tegn å aldri ha opplevd déjà vu. Noen mener at det er et tegn på at man har bedre minnekapasitet, mens andre mener det motsatte.

Lykke