Kjærlighetssorg

1446

MEDALJENS BAKSIDE

Det finnes mange råd, tips og myter når det gjelder å komme seg over samlivsbrudd. Smerten vil være der uansett, men er det noe kan dempe kjærlighetssorgen?

Å åpne seg opp for et annet menneske sitter for mange langt inne. Frykten for å bli såret overdøver gleden av å være forelsket. Da gjør det ekstra vondt om forholdet ikke fungerer. Men hvorfor gjør det så vondt?

I et intervju med Aftenposten uttalte professor i psykologi Siri Gullestad følgende:

– Forholdet til en partner stikker dypt og vedrører vår følelse av trygghet og tilhørighet. Det berører biologiske bånd fra den gang vi var prisgitt våre foreldre for å overleve. Det er dypest sett artens overlevelse det står om.

Kan man ut ifra det trekke slutningen om at man opplever en sorg ved samlivsbrudd fordi vi i samme prosess mister muligheten til å føre genene videre innen en viss tidsramme?

I tillegg til det biologiske aspektet, kan man også føle at man mister litt av identiteten sin når man går fra en partner. Kjærlighetssorg blir omtalt som «sorgen det ikke sendes blomster til». Her er det ingen som har dødd, men noen har valgt deg bort i stedet. Det er en sterk følelse av avvisning.

Fra eller til?

Når det gjelder forskjeller mellom menn og kvinner angående samlivsbrudd, finnes det en myte som sier at «kvinner går fra noe, mens menn går til noe». Dette kan komme av at kvinner initierer to av tre skilsmisser, da ofte fordi menn har vært utro. Kvinnen går fra mannen fordi mannen har gått til en annen.

Kvinner er også flinkere til å uttrykke følelser, samt å søke støtte i venner og familie. De oppsøker også profesjonelle om det trengs, mens menn gjerne blir sittende alene.

Ta vare på deg selv

Gjør ting som gjør deg glad. Det kan være alt fra å bruke litt ekstra tid på egenpleie; for eksempel en kveld med ansiktsmaske og manikyr. Du kan lese en bok du lenge har villet lese, se en film på kino du ennå ikke har fått sett eller heng med venner. Gjør ting som gjør deg – og kun deg – glad.

Avled deg selv

Ikke sitt og bla igjennom masse bilder og minner fra forholdet. Å «stalke» eksen i sosiale medier er bare tortur. Gjør ting som gjør at du «glemmer det» i en liten periode. En ekstra lang treningsøkt. Finn støtte i de rundt deg. Det er lov å reflektere over forholdet og hva som gikk galt, men du kommer ingen vei med å gruble for mye. Det er også lov med en fest i ny og ne, men husk å ikke drukne sorgene. Man kan ikke drikke seg ut av sorgen, så alt med måte.

Kompromiss-liste

Minn deg selv på hvorfor det ble slutt. Noter ned alle kompromissene du måtte inngå. Er det kanskje litt lærdom å hente her, noe du nå vet at du ikke vil ha eller godta i din neste relasjon?

Fjern minnene

Å valse rundt i bilder av eksen. Høre på musikken til bandet dere begge elsket. Oppsøke steder som var «deres». Ikke gjør det. Fjern bilder fra både vegg og sosiale medier. Fjern alt som minner deg om eksen. Du trenger ikke å kaste alt, men kvitt deg i første omgang med ting du ikke trenger.

Kjærlighetens dop

I mange tilfeller vil hjernen din lure deg. I og med at forelskelsen stimulerer samme område i hjernen som narkotiske stoffer gjør, blir det på mange måter sammenlignbart med å være på avrusning. Du har like lyst på eksen som en rusavhengig vil ha kokain. Kroppen er avhengig av dopamin, stoffet hjernen skiller ut når man er forelsket, og må avvendes av det.

Husk også at sorgen oppstår fordi det finnes kjærlighet. Ingen kjærlighet, ingen sorg. Sorgen minner oss på at kjærligheten er viktig for oss. En annen ting som kan være greit å huske;

Enten går det bra, eller så går det over.

Lykke