Hvordan kjenne igjen en psykopat og hva slags mennesketype er det?

1613

Mange som har levd med en psykopat har ikke sett det fra starten av. Det kan være vanskelig å oppdage en psykopat. En psykopat mangler samvittighet, manipulerer, lyver, og det sentrale i dette er at vedkommende ikke eier empati. Disse personene får ikke aktivisert området i hjernen som utløser empati om noen skader seg, har det vanskelig osv. De mangler denne egenskapen.

Empati har de fleste mennesker i større eller mindre grad. Psykopater kan forstå intellektuelt at noe kan gjøre vondt, men dem kjenner det ikke. Psykopati er en personlighetsforstyrrelse, det er ikke en diagnose. Personlighetsforstyrrelsen omfatter at vedkommende ikke har samvittighet, har empatiforstyrrelse og uvilje til å tilpasse seg til lover og regler og er manipulative. “Regler gjelder ikke for meg” vil en psykopat si. “Jeg står over alle i «hiarkiet”

Disse menneskene er veldig manipulative og flinke til å skjule det. En “god” psykopat oppdager man ikke like lett, men de “dårlige” merker man. Dyktige psykopater er så manipulative så deres omgangskrets vil ikke merker dette, men de som står psykopaten nærmest, de merker det.

Det er flere menn enn kvinner som er psykopater, men det vites ikke hvorfor. Psykopati er delvis genetisk, og følelsesløshet er et personlighetstrekk som beregnes 50 % på det genetiske, og 50 % har med miljø og oppvekst å gjøre. Så både arv og miljø spiller inn her, men det er absolutt flest menn som er psykopater. Hvis man har en psykopatforstyrrelse i slekten men et godt oppvekstmiljø så behøves ikke psykopati utvikles.

For de som lever sammen med en psykopat, er det ekstremt vanskelig å forlate dette forholdet. Det finnes kun et råd til de som lever i slike forhold, og det er å komme seg ut av det. Psykopater er giftige personer som er som parasitter på sine omgivelser. Disse må man ikke ha i sitt liv.

Kan man forandre en person som er psykopat, og spesielt om personen ønsker det selv? Det finnes terapi men det er veldig vanskelig å forandre noens personlighet, men man kan forsøke å fokusere på å forandre oppførselen i konkrete situasjoner. Det går, men det er vanskelig og det vil ta lang tid. Og det er fordi disse personene ikke har en vilje til å se dette som en forstyrrelse.

Er det mange psykopater blant kriminelle? De er klart overrepresentert blant kriminelle. Av hele befolkningen regner man med at 1 % har mye av disse personlighetsforstyrrelsene, så de kan betegnes som en psykopat. Detter en gråsone. Det er ikke sånn at man enten har det eller ikke har det, alle befinner seg på en skala med mere eller mindre, men 1 % har så mye forstyrrelser så det klassifiseres som psykopati. Blant de i fengsel tror man det er 10-20 %, men det er viktig å huske at alle kriminelle ikke er psykopater. Og alle psykopater er heller ikke kriminelle.

En maskert psykopat som kontrollerer og manipulerer sine omgivelser så bra, at vi ikke ser empatiforstyrrelsen, finnes de? Hvordan fungerer de i en relasjon?  Dette er veldig manipulerende personer som setter seg selv først hele tiden, som ikke har evnen til å forstå at andre har behov, eller de bryr seg ikke om det.

En narsissist liker sitt speilbilde mest av alt, hva er forskjellen? En narsissist har et enormt behov for å ville være midtpunkt og synes, eksponere seg selv, det kan gå hånd i hånd med psykopati men det behøver det ikke å gjøre. Det behøver ikke å være en empatiforstyrrelse å like å være midtpunkt heller. Menneskelig natur er komplisert, alle psykopater er ikke monstre, mordere eller sitter i fengsel, men dette er personligheter som kan manipulere sine omgivelser, og gli inn så bra så vi ikke skjønner det.  1 % har så mye av dette, så det er riktig å sette en diagnose på det, men det er ikke sånn at det er en psykopat i hver gate.

Det med psykopater har alltid interessert mennesker. Kriminalromaner har blitt skrevet, de har blitt en myte. Det kan være dobbelnaturen i dette som fasinerer oss. Personene kan være veldig sjarmerende, manipulative, dem glir inn i vårt samfunn, omgivelsene setter pris på dem, og så viser det seg at bare alt i dem er et stort mørke. Men dette er noe som pirrer fantasien til mange, og derfor er det noe som har interessert mennesker lenge.

Lykke