Hvordan en narsissist trykker ned din selvfølelse

2319

Hvordan får en narsissist deg dit han ønsker? Han hjernevasker deg!

(En narsissist, heretter kalt han, men kan like gjerne være en hun.)
En narsissist ønsker å få deg til å miste tilliten til hvem du er. Hans mål er å få deg så usikker så du lar han få ta over dine tanker. Han vil sørge for at du skal tro at du tar feil i det du har å si og at du har feil i din tilnærming mot livet. Han vil ta over måten du tenker på og få deg til å tro på hans måte, og dette kalles hjernevasking.

En enkel definisjon av hjernevasking er når vi snakker om en person som prøver å redusere din evne til å tenke uavhengig. Han vil at du skal filtrere dine tanker og dine meninger gjennom han. Dette er et forsøk på å endre dine meninger eller dine kjerneverdier. Han vil være sikker på at du følger med på hva han sier og mener er riktig. Det er en tvungen påvirkning så han sørger for at du fortest mulig men steg for steg mister din uavhengighet og hvem du er. Du blir ledet til å akseptere at han tenker for deg.

Veldig mange mennesker som har bodd og levd med sterke narsissistiske personer, har vært utsatt for en sterk og kraftig manipulasjon, de er fullstendig kontrollert og følelsen av å bli dominert. Disse menneskene vil si at de under tiden med denne personen mistet synet på hvem de var, og narsissisten overtok helt hva de tenkte og følte.

Her kommer noen måter som en narsissist vil bruke for å forsøke å hjernevaske deg. Kjenner du til disse teknikkene som blir brukt, så kan du kanskje klare å trekke deg bort fra denne personen før han får helt overtaket på deg.

En av de første tingene en narsissist vil gjøre er å fjerne deg fra de mest innflytelsesrike menneskene i livet ditt. Mange ganger vil han faktisk gjøre det ved fysisk isolasjon. Han vil si at dere skal slutte å gå ut med folkene du bryr deg mest om, uansett om det er din familie, dine venner eller kollegaer.

Han vil si at du bare skal være sammen med han og hans folk. Dette gir en følelse av isolasjon og det er narsissistens måte å si at han vet alt om disse menneskene du har hatt i livet ditt. Narsissisten vil hevde at du ikke trenger dem, du trenger kun han som din nærmeste person.

Det er veldig viktig for en narsissist å gå inn i denne isolasjonsretningen med deg, og samtidig prater han kun om seg og hvem han er og alle bragder han har fullført. En narsissist vil si ting som er selvskryt, at han kjenner veldig mange viktige mennesker eller mennesker som han har hjulpet på veien. Dette er de beste menneskene og narsissisten selv er blant dem.

Narsissisten liker ikke å snakke om negative situasjoner han har vært i. Han idealiserer seg selv og om han har noen problemer som er en del av sin fortid, eller han har hatt noen avslag på noe han ville ha, så snakker en narsissist kun om hvordan han løste jobben på en praktfull måte. Han høyner seg selv, så du får en klar beskjed om at han er smart, og derfor er det best å følge hans fremgangsmåte.

Neste teknikk en narsissist vil bruke for å hjernevaske deg er at han vil minimere dine positive sider, så han idealiserer seg selv og bevisst minimerer hvem du er i din fortid. Han kan for eksempel si noe galt om foreldrene dine: “jo mere jeg er rundt dine foreldre jo mere virker det som det er noe virkelig galt der”, eller med vennene dine. Han kan si at dine venner er en gjeng med tapere, og du trenger ikke å være rundt folk som oppfører seg på den måten. Han kan også si at han ikke liker det som skjer når dine venner er rundt deg og med (liksom) respekt for deg, vil han ikke at du skal bli som dem. “Så derfor må du tilbringe tid sammen med meg og filtre livet gjennom meg.” Han idealiserer seg selv og minimerer deg.

En teknikk til for hjernevasking av deg er at en narsissist må være den autoritære over alle slags folk og avgjørelser. Når du kommer med dine forslag og meninger får du som svar at det kommer til å ordne seg, det kan kanskje fungere, men så vil han fortelle deg hvordan det egentlig er. Om du sier din mening, går han rett inn og gir korrigering som du ikke har bedt om, og forklarer deg på en nedlatende måte hvorfor du trenger å gjøre det annerledes. En narsissist vil kun ha det på sin måte, og han har alltid en agenda for å få det slik. Han bryr seg lite om dette støter deg, og han forklarer i klartekst hvordan du skal tenke, uansett om det passer deg eller ikke.

Neste steg for å hjernevaske deg så snakker han på en måte som vil overta helt dine tanker, med tiden. Han vil si at hvis du vil ha folk til å respektere deg, så må du følge hans fremgangsmåte. “Hvis du gjør det jeg forteller deg så kommer du til å bli mye bedre, du trenger bare å høre på meg.” “Du vet at jeg skal ta vare på deg. Hvis du bare hører på meg, så vil ting gå mye bedre for deg.”

Enda en teknikk handler om at en narsissist fokuserer veldig på feilene dine eller feilberegninger du gjør. Han vil snakke om disse feilene og feilberegningene dine som om du bør skamme deg. Du håper gang på gang at denne personen snart vil gi slipp på kritikk, men selv ser han ikke på dette som kritikk. Han hevder å bare snakke sannheten. Det er så mange feil med deg som må korrigeres.” Han sier at han ikke vet hvordan han kan få rettet opp i alle feilene du har.

En narsissist har en overlegenhet og selvtillit som ingen klarer å rokke ved og han vil påminne deg det til stadighet. “Nå ser du hvorfor jeg fortalte deg dette, eller du ser måten jeg løser dette på, fordi jeg er smart. Hold deg til meg og du blir også litt smartere.” Hvis du prøver å ta han i å gjøre eller si noe galt vil han nekte for det, men heller hevde at du virkelig ikke har forstått dette riktig. “Jeg vet hva jeg holder på med.” En narsissist vil ikke innrømme feil og han sier at han vet best.

For å hjernevaske deg vil han også til stadighet kritisere deg for hvordan du løser din økonomi. “Hvorfor gjorde du det på den måten?” Hvis du håndterer noe med barna; “ husker du ikke jeg snakket med deg forrige uke og jeg fortalte deg at det ikke kommer til å fungere”, eller hvis du er i en sosial situasjon og i bilen på vei hjem vil han kritisere alt du sa og gjorde feil i det selskapet. Hvis du er utsatt for dette lenge nok så vil du til slutt bli usikker i enhver situasjon, gjør jeg det riktig nå? Blir det feil hvis jeg gjør sånn og slik? Kommer jeg i trøbbel?

En viktig teknikk en narsissist bruker for å fullføre hjernevaskingen er at han ønsker å holde deg i en evig tilstand av frykt, og dette er typiske narsissistiske trekk. Dette er for å holde seg selv i en overlegen posisjon og å beholde deg i en lavere posisjon, og resultatet av dette er at du mister deg selv totalt.

Husk at en narsissist liker å holde deg isolert. Sørg for å ha nær kontakt med folk som kjenner deg på et mere normalt nivå, om det er familie, venner eller andre som setter pris på deg for den du er. Da er du sikker på at du får tilbakemeldinger når de oppdager at du forandrer deg negativt og at narsissisten prøver å holde deg vekk fra ditt nettverk.
Når en narsissist sier at han ikke liker at du henger rundt med dine venner fordi de ikke er bra for deg, så tross det og fortsett å treffe dine venner. Du vil merke at han vil fornærmer deg og dine venner, og et sekund senere kommer han med store ord om hvor mye du betyr for han og han vil ikke miste deg. Det er viktig at du klarer å se dette spillet du blir utsatt for.

Tenk hva det sier om en person som må ta over noen andres tenkning og hele tiden må påføre andre løgner og egenproduserte løsninger for en annen person, for å klare å leve sitt eget liv.
En narsissist vil alltid k

ontrollere deg, og det gjør han fordi han er veldig usikker i seg selv. En narsissist vil ikke at du skal ha frihet til å kunne tenke selv og ta egne avgjørelser. I hans sinn vil det gjøre han til en veldig ubetydelig person, og narsissisten er veldig frykt-basert, da han er veldig usikker på seg selv. Dette til tross for at de bekjenner at han har verdens størst selvtillit selv.

Det er viktig at du vet at det er et spill for galleriet og det er en skadet liten gutt/jente som nettopp ønsker å bety noe for noen. Derfor denne hersketeknikken for å klamre seg fast til noen.

Når du bryter deg løs fra dette vil du bli mye mere selvstendig og kjenne at du ikke ønsker å være hans disippel lengre. Du ønsker å selv gjøre det du mener er riktig. Du kan på det tidspunktet ha så mye av hans tanker i ditt hode etter lang tid med hjernevasking, så du vil fortsatt tvile på deg selv og din selvtillit en tid framover. Dine tro-systemer er grundig omrokkert etter tiden sammen med en narsissist.

Finn din styrke, bygg opp troen på din egenverdi og din selvtillit, og begynn på din vei ut av denne hverdagen.

Lykke